3 důvody, proč je hnízdečko pro miminko skvělá volba

Není náhoda, že se hnízdečko pro miminka stalo velmi oblíbenou součástí výbavičky pro nejmenší. Věděli jste, že s nápadem na hnízdečko přišel zdravotní personál, kterému hnízdo pomáhalo s manipulací s nedonošenými miminky? Naštěstí tato úžasná pomůcka nezůstala za zdmi nemocnic a rozšířila se i do domácností, kde dopřává klidný spánek miminkům a umožňuje maminkám mít děťátko vždy u sebe. Hnízdečko je možné používat od narození klidně až do tří let, pokud je dost velké.

 

Usnadnění adaptace pro miminko

Přechod z bříška na svět je pro miminko náročná záležitost. Devět měsíců bylo zvyklé na teplé a těsné prostředí a po příchodu na svět je obklopeno velkým prostorem. Hnízdečko zajistí miminku pocit útulnosti a tím děťátku pomáhá, aby si pomalu zvyklo na nový prostor, který kolem sebe má. Každé miminko má cca do tří měsíců tzv. Moroův reflex, jehož součástí je náhlý pohyb ručiček nahoru a do stran. Když je děťátko u maminky v bříšku, tak ručičky narazí do dělohy. Po narození mají kolem sebe miminka volný prostor, což je pro ně neznámé a proto u nich může máchnutí do prázdna vyvolávat probuzení a následný pláč. Když jejich ruce při trhnutí narazí do měkkého mantinelu hnízdečka, je to pro ně podobné, jako když jejich ručičky narazily do dělohy u maminky v bříšku. Díky tomu je spánek miminka klidnější a také kvalitnější.

 

Jedno místo na spinkání, ať jste kdekoliv

Nespornou výhodou hnízdečka je, že je snadno přenositelné. Díky tomu zajistíte miminku pocit bezpečí a známé prostředí kdekoliv, kde zrovna jste. Děťátko tak můžete mít v hnízdečku tam, kde jej zrovna potřebujete – ať už je to postýlka, kolébka pro miminko, sedačka, košík pro miminko, nebo třeba manželská postel. Můžete ho s sebou vzít i na návštěvu či na dovolenou, protože je lehké a snadno skladovatelné, proto je to praktická varianta cestovní postýlky. Děťátko tak bude mít kousek domova stále s sebou. Spousta maminek používá hnízdo pro miminko také do kočárku, aby eliminovaly nestabilitu miminka v prostorné korbičce a zajistili mu dostatečné pohodlí.

 

Miminko je v bezpečí nejen při spinkání

Díky příjemně měkkým mantinelům se nemusíte bát, že miminko z hnízdečka vypadne. Pokud je hlavním spinkacím místem postýlka pro miminko, ve které používáte monitor dechu, tak jej bez obav umístěte pod hnízdečko, i tak bude spolehlivě fungovat. Když děťátko začne tzv. pást koníky, ze začátku nemusí být dostatečně stabilní natolik, aby udrželo bezpečně balanc. Když se miminko při pasení převáží, mantinely jej udrží v hnízdečku a hlavně se bezpečně skulí do měkkého. Hnízdo je použitelné také jako hrací deka pro miminko, nebo ho můžete použít i jako přebalovací pult. 

 

Jak si vybrat hnízdo

Perfektní výbava pro miminko obsahuje hnízdečko, ale jak vybrat to pravé? Hnízdečka se vyrábí v krásných designech a barvách, takže se nemusíte bát, že nenajdete takové, které bude lahodit vašemu oku. Hnízdečko pro miminko jako set, je skvělou variantou, jak hezky sladit polštářek pro miminko, hnízdo a další skvělou pomůcku, kterou je beze sporu zavinovačka pro miminko. Vaše výbavička pro miminko přeci nemusí být jen funkční, může být i krásná.

 

Velikost

Na velikosti příliš nezáleží, protože hnízdečka se vyrábí obvykle ve dvou velikostech – např. u značky Sleepee je najdete pod označením Newborn a MAXI. Pokud chcete, aby hnízdečko miminku vydrželo déle, zvolte větší velikost. Nicméně rozdíly ve velikosti nebývají natolik zásadní, abyste při výběru udělali chybu.

 

Materiál

Vzhledem k tomu, že jsou hnízdečka určena pro čerstvě narozená miminka, je u materiálu použitého na jejich výrobu dbáno na nejvyšší možnou kvalitu. Např. hnízdečka výše zmíněné značky Sleepee jsou ručně šitá ze 100% certifikované bavlny. Další značkou, která se pyšní ručním šitím s maximální precizností, je La Millou. Vnitřní část hnízdeček od La Millou je ze 100% bavlny, vnější část je z umělého sametu Velvet a na výplň je použito duté antialergické vlákno. Krásná hnízdečka vyrábí také česká značka Benlemi. Jejich hnízda se pyšní nemačkavou výplní, příjemností na dotek a použitím vlákna, které je lehké i prodyšné, antistatické, antibakteriální, antialergické a má izolační vlastnosti. K výrobě hnízd pro miminka používají bavlněný satén a mušelín – obojí je 100% bavlna.

 

Tip Eliwoodu

K hnízdečkům (a nejen k nim) zcela jistě využijete i deky pro miminka. Bambusová deka je parádní, protože ji využijete, nejen když je chladno, ale díky jejich prodyšnosti také v létě. V horkých dnech vám skvělou službu udělá bambusový šátek, který skvěle odvádí vlhkost a navíc může být i antibakteriální a antialergický.  Velmi praktickou variantou je oboustranná deka, která má jednu stranu chladivější a druhou teplejší. A pletená deka pro miminko je tou pravou volbou, pokud chcete udržet své děťátko v teple. Deky využijete v podstatě kdekoliv – v postýlce, v kočárku nebo třeba v autě.