Oblíbené hračky pro nejmenší v prvním roce života

První rok života miminka je nejdůležitějším obdobím, které je rozhodující pro další jeho vývoj. Většinu času v této životní etapě používá miminko k získávání informací zrak. Během prvního roku života prodělává děťátko největší vývojový skok a získává i rozvíjí své schopnosti v mnoha oblastech. Důležité pro rozvoj dovedností děťátka jsou podněty, které mohou podpořit vhodně zvolené hračky pro miminko.

 

Hračky pro miminko 0 měsíců - novorozenec

Novorozené miminko dokáže rozeznat hlas matky a vidí předměty ve vzdálenosti cca 20 cm. Takhle malé miminko dokáže vidět pouze kontrastní barvy. Vjem, který je pro miminko v tomto období velmi důležitý, je dotek. Když pomineme, že tím nejdůležitějším dotekem je hlazení a doteky od maminky a tatínka, jsou ideální první hračky pro miminko plyšové, které jsou příjemné právě na dotek. Takovou hračkou může být usínáček pro miminko, který může děťátko provázet celé dětství, pakliže si ho oblíbí. Skvělý dárek pro miminko třeba od tety, může být usínáček pro miminka s tlukotem srdce, nebo panenky pro nejmenší vybavené srdečním rytmem a dechovým zvukem, díky kterým bude děťátko snadněji usínat a cítit se bezpečněji.

 

Hračky pro miminko ve věku 1-3 měsíce

Miminka v tomto období začínají rozeznávat tvary i barvy a také přichází na řadu koordinace očí a rukou. Jelikož v tomto věku miminko leží převážně na zádech, je pro jeho stimulaci ideální hrazdička pro miminka. Nejen hrazda pro miminko, ale také hrací deka pro miminko, je skvělá volba. Hrací deka, která má na sobě aplikace z různých materiálů, pomocí kterých si miminko bude rozvíjet hmat, až bude schopno si hrát na bříšku a jejíž součástí může být i hrazdička pro miminko, děťátku poslouží i v budoucnu.  Hrací deky pro miminka jsou oblíbené pro svou skladnost a snadnou přenosnost všude tam, kam zrovna potřebujete. Muchláček pro miminka nebo maňásek, se kterým si navíc užijete společnou hru, také poskytnou vašemu miminku potřebné podněty pro jeho vývoj.

 

Hračky pro miminko ve věku 4-6 měsíců

Ve věku 4 měsíců miminko již dokáže uchopit hračky a také se začíná otáčet za zvuky. Je tedy pravý čas na hračky, které umožní poznávat různé materiály a povrchy právě hmatem. Ideální variantou jsou hračky pro miminka, které vydávají také zvuky. Například bavlněná pískací hračka, která se bude miminku dobře držet nebo chrastítko, je tou pravou volbou. Hrazdičky pro miminka jsou v tomto období ještě stále v kurzu, protože poskytují děťátkům bezpečné prostředí a také dostatek podnětů, které můžou aktivně prozkoumávat.

 

Hračky pro miminko ve věku 6 měsíců až rok

Jemná motorika, vnímání a myšlení

Kolem věku 6 měsíců se začínají klubat na svět první zoubky. Velmi oblíbenou hračkou pro mimina se tak stávají kousátka. Bezvadnou volbou je hračka, která podporuje rozvoj jemné motoriky a zároveň obsahuje kousátko, které pomůže překonat strasti při růstu prvních zoubků.

Na řadu přicházejí také dětské knížky – různá leporela, gumové, dřevěné nebo látkové knížky, které rozvíjejí jemnou motoriku děťátka. Kostky ke stavění komínů nebo labyrint jsou oblíbené dřevěné hračky pro nejmenší, které také podpoří vaše miminko v rozvoji jemné motoriky a myšlení. Další oblíbenou hračkou je kuličková dráha pro nejmenší nebo autodráha pro nejmenší, která děti spolehlivě zabaví. Pokud chcete, aby vaše děťátko rozvíjelo jemnou motoriku, vnímání vlastních rukou a myšlení, pak ho nechte si pohrát s navlékacími kroužky.

 

Hrubá motorika, kreativita a fantazie

Pro rozvoj hrubé motoriky bezvadně poslouží Climbou Steps, který je sice primárně určený pro nácvik chůze po schodech, což přijde na řadu až později, ale dá se skvěle využít již od 6 měsíců věku. V tomto věku můžou miminka Climbou Steps různě přelézat, plazit se po nich po bříšku a pokoušet se na horní části přetočit a po zadečku zase opatrně slézt. Učí se tím mimo jiné i koordinovat své pohyby.

Také Montessori houpačka je skvělá pro aktivity, které u dětí rozvíjejí nejen fantazii a kreativitu, ale také koordinaci, motoriku a díky těmto aktivitám posilují také své svaly, což je pro jejich správný fyzický vývoj důležité.

Chodítko pro miminko je v současné době velmi diskutovanou hračkou, u které se ani odborná veřejnost neshodne na jejím jednoznačném přínosu či škodlivosti. Obecně se shodují pouze na tom, že děťátku pomáhá k prvním krůčkům, ale při jejím častém a dlouhodobém používání může dojít ke zdravotním komplikacím v oblasti pohybového aparátu, které se projeví především v pozdějším věku.

 

Kvalita a bezpečí na prvním místě

Hračky pro nejmenší je vždy důležité vybírat jednak s ohledem na vývojovou fázi miminka a také s ohledem na kvalitu a bezpečnost dané hračky. Především hračky pro miminka od narození do jednoho roku musí splňovat nejpřísnější kritéria pro bezpečnost. Jelikož v prvním roce života děťátko objevuje svět především svými ústy, je důležité, aby hračky pro nejmenší děti byly snadno omyvatelné či pratelné a samozřejmě maximálně bezpečné, aby nedošlo ke spolknutí či vdechnutí nějaké malé části. Ať už je to hrazda pro miminka, hrací deka pro miminka nebo jakékoliv jiné hračky pro nejmenší, vybírejte je od prověřených výrobců, kteří dbají na kvalitu a bezpečnost, což jsou ta nejdůležitější kritéria u všech věcí pro miminko.