5 tipů, jak si doma vytvořit Montessori prostředí

Montessori se v posledních letech mezi maminkami těší velké oblibě a není se čemu divit. Je to jeden z ověřených způsobů, jak vést dítě k samostatnosti a sebedůvěře. Existují speciální Montessori školky, školy a takové prostředí můžete snadno vytvořit i u vás doma.

 

Co je to vlastně Montessori?

Matkou pedagogické metody známé jako Montessori je italská lékařka a pedagožka Maria Tecla Artemisia Montessori. Cílem této metody je podpora dítěte v jeho přirozené zvídavosti, kdy dospělý podporuje dítě v samostatné činnosti a v jeho svobodném rozvoji jako jeho průvodce. Hlavním mottem je: „Pomoz mi, abych to dokázal sám.“  Montessori pomáhá dětem mimo jiné zvládnout praktický život, rozumět řádu věcí kolem sebe a zkoumat, jak věci fungují a to je přeci skvělé, co říkáte?

 

Jak vytvořit Montessori prostředí doma?

Aby se dítě mohlo stát samostatným, je třeba, aby pro něj byly předměty dostupné – tzn. ve výšce dítěte. Toho docílíte např. optimální výškou nábytku.

Dalším prvkem je organizovanost, protože pro dítě je důležité, aby věci měly své místo. K tomu mimo jiné poslouží různé koše a úložné boxy na hračky, které pak navíc můžete různě rotovat / obměňovat.

Svou domácnost můžete vybavit i některými Montessori pomůckami, které pomůžou rozvíjet schopnosti a dovednosti vašeho děťátka. A tady je těch 5 slíbených tipů:

 

Tip č. 1 - Montessori (balanční) houpačka

Balanční houpačka je přesně ten kousek, který je vhodný jak pro batole, tak pro starší dítě. S houpačkou se dá vymyslet spousta aktivit, takže dítě jen tak neomrzí. Ideální aktivní zábava na doma, když už venku není hezky. Díky houpačce bude dítko rozvíjet nejen svou hrubou motoriku, ale také koordinaci, posílí své svaly a v neposlední řadě rozvine i svou kreativitu. A pokud máte doma trochu více místa a chtěli byste něco nápaditějšího než jen houpačku, tak existuje i verze se skluzavkou a lezeckou stěnou

 

Tip č. 2 - Balanční set

Balanční set je určený pro děti předškolního i školního věku, konkrétně od 3 do 8 let. Jde tedy o další kousek, který není jen sezónní záležitostí. Z balančního setu můžete libovolně sestavit: kladinu, houpačku, balanční plošinu nebo zajímavou opičí dráhu.  Díky těmto možnostem podpoříte u dítěte rozvoj a zlepšení stability i rovnováhy. Vzhledem k možnostem sestavit různé druhy prolézaček, vzniká také dost prostoru pro rozvoj kreativního myšlení.  

 

Tip č. 3 - Učící věž

Jak dítě zapojit do běžných činností (což je jedním ze základních pilířů Montessori) např. v kuchyni, když ještě nedosáhne na kuchyňskou linku? Nejen v kuchyni maminky hojně využívají skvělou pomůcku, kterou je učící věž.

Pokud jste limitováni velikostí prostoru, oceníte spíše jednoduchou a skladnou variantu, která vám nezabere příliš místa. Existuje také tzv. multifunkční učící věž, která se dá přestavět na dětský stůl se židlí. Najdou se i varianty 2v1, které jsou vhodné do menších bytů. Pro opravdu akční děti, které potřebují být stále v pohybu, je ideální multifunkční učící věž, která má kromě dětského stolku a židličky ve výbavě také skluzavku – tu si určitě zamilují.

 

Tip č. 4 - Trojúhelník Pikler

Další pomůcka, díky které můžete podpořit rozvoj zdravého pohybu dítěte i doma, je jedinečný Pikler trojúhelník. Je velmi variabilní, takže dítě na něm může šplhat, podlézat, lézt po čtyřech, schovat se, klouzat a mnoho dalšího, co mu jeho vlastní kreativita dovolí. Skvělé je, že je vhodný pro děti již od 1 roku, takže o zábavu bude postaráno na opravdu dlouhou dobu.

 

Tip č. 5 - Montessori hračky

Říše Montessori hraček je kouzelný svět založený na jednoduchosti, nápaditosti, barvách a přírodních materiálech. Obsahuje nepřeberné množství skládaček, vkládaček, zatloukaček, balančních hraček, kuličkodrah, třídících her, labyrintů nebo hraček, pomocí kterých může dítě hrát role a rozvíjet tak své sociální dovednosti.

Nicméně každá maminka ví, že nejlepší hračky jsou „nehračky“, protože děťátko nejvíce zajímá to, co používá maminka a tatínek. Velkou radost tedy uděláte své ratolesti věcmi, které používáte, ale jsou přizpůsobeny dětské velikosti – jako třeba klasickým nářadím nebo tím na zahradu. Tímto typem hraček si dítě prakticky osvojuje dovednosti, které jsou součástí běžného života v tzv. senzitivním období, kdy se o ně přirozeně zajímá a kdy ho baví. Což je jedním ze základních principů pedagogické metody Montessori.